Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Rolada z ciasta francuskiego z pieczarkami
SKŁADNIKI:
- ciasto francuskie (najlepsze z Biedronki)
- pół kg pieczarek
- cebula
- pomidory krojone w puszce
- pół kg mięsa mielone wieprzowego
- pieprz
- bazylia
- oregano
- papryka ostra

1. Mięso usmażyć na patelni. W międzyczasie pokroić cebulę i pieczarki na drobne kawałki.
2. Jak mięso się ładnie zarumieni, dorzucić cebulę, a następnie pieczarki.
3. Wszystko ładnie smażyć na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty.
4. Później dodać kilka pomidorów oraz 5-6 łyżek sosu od pomidorów z puszki. Farsz nie może być zbyt płynny.
5. Doprawić wedle uznania pieprzem, bazylią, oregano i papryką ostrą. Farsz musi być wyrazisty, ponieważ smak ciasta francuskiego jest bardzo delikatny.
6. Następnie wyłożyć na blachę ciasto i ponacinać boki. Ważne jest, aby z jednej i drugiej strony nacinać paski o mniej więcej równej szerokości, żeby się później ładnie na siebie nałożyły.
7. Farsz wyłożyć na środek ciasta. Paski zawinąć wokół farszu - muszą się spotkać na górze.
8. Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni 25 min. Jeśli nasz piekarnik posiada opcję opiekania, skorzystajmy z niej :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation