Design

drewno,design, Design, Design

Ciasto z dynią i czekoladą
Składniki:
3/4 szklanki cukru (użyłam brązowego)
1/2 szklanki oleju
2 jajka
3/4 szklanki puree z dyni
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 i 3/4 szklanki mąki (użyłam torowej)
100g poszatkowanej czekolady
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
kolorowe listki cukrowe

1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą oraz przyprawami.

2. Do miski wsypać cukier, dodać olej, jajka i ucierać mikserem na średnianach obrotach, aż masa zrobi się kremowa (około 4-5 minut).

3. Następnie dodać puree z dyni i wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i poszatkowaną czekoladą, wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej dobrze masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ciasto wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (można też w rondelku z grubym dnem na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając) i posmarować nią wierzch ciasta, a następnie posypać cukrowymi listkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation