Kuchnia

Smaczna kuchnia

ROLADA Z INDYKA ZE SZPINAKIEM


Pieczeń z indyka, nafaszerowaną szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami, owinęłam dodatkowo plastrami szynki, dzięki którym rolada była miękka i soczysta.


Składniki:
1 filet z piersi indyka
8-10 dużych i długich plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
3-4 duże garści świeżych liści szpinaku (lub 1 opakowanie mrożonego szpinaku)
6-8 suszonych pomidorów
1/2 szklanki pokruszonego lub pokrojonego w kostkę sera feta
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz


Wykonanie:

Filet z indyka nadkroić i “rozłożyć jak książkę”. Włożyć pomiędzy dwie warstwy folii i dokładnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć pieprzem i skropić oliwą z oliwek. (NIE SOLIĆ! Szynka od zewnątrz, a ser feta od wewnątrz dostarczą wystarczającą ilość słonego smaku.)

Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty czosnek i liście szpinaku. Smażyć aż liście zwiędną, a woda odparuje.

http://www.flickr.com/photos/103700193@N07/10152949693/

Płat mięsa rozłożyć na arkuszu folii. Na połowie ułożyć warstwę szpinaku, na niej pokruszony/pokrojony ser feta oraz pasek z suszonych pomidorów. Zwinąć całość w roladę, tak aby szpinak, feta i pomidory były w samym środku.

Z plastrów szynki ułożyć duży prostokąt (musi być mniej więcej takiego rozmiaru jak płat mięsa przed zrolowaniem). Na brzegu ułożyć roladę mięsną i owinąć ją ścisło szynką.

Roladę ułożyć w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posmarować odrobiną oliwy. Wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dopiekać kolejne 20-30 minut. W połowie pieczenia przykryć roladę arkuszem papieru aby zbyt mocno się nie przyrumieniła.

Po upieczeniu pozostawić mięso w wyłączonym piekarniku na około 10 minut aby “doszło”.

Roladę kroić w plastry i podawać na gorąco z warzywami ugotowanymi na parze lub dowolną sałatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation