Kuchnia

CIASTA i CIASTKA Z KREMEM

PIJANA ŚLIWKA

Składniki

Biszkopt:

- 5 małych jajek;
- 5 łyżek mąki;
- 5 łyżek cukru;
- 2 łyżki kakao;
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa:

- 2 i ½ szklanki mleka;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 1 cukier waniliowy;
- 2 małe budynie waniliowe bez cukru;
- 4 żółtka;
- 1 i ½ kostki masła;
- 1 opakowanie suszonych śliwek kalifornijskich;
- alkohol (około 1 kieliszka spirytusu).

Polewa:

- 1 czekolada mleczna;
- 1 czekolada gorzka;
- 100 g masła;
- pół szklanki kwaśnej śmietany;
- dowolna galaretka;
- ½ szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretki.


Przygotowanie

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C do tzw. suchego patyczka.

Krem budyniowy:

Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie, odsączyć i pokroić w kostkę.

Pół litry mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, budynie i żółtka rozmieszać w około pół szklanki mleka i przecedzić przez siteczko. Ugotować budyń. Wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Do gotowej masy dodać alkohol i wymieszać. Na ostudzony biszkopt rozsmarować masę. Na masie poukładać śliwki.

Polewa:

W rondelku roztopić masło, dodać kostki czekolady i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Na końcu dodać śmietanę. Odstawić do przestudzenia, następnie dodać rozpuszczoną i schłodzoną galaretkę. Wymieszać. Przygotowaną polewą polać wierzch ciasta.

Uwaga:

Do przekładania tego ciasta, idealnie sprawdzi się brytfanka z wyjmowanym dnem.
Ciasto trzymać w chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation