Kuchnia

Przepisy

Lasagne z cukiniii

Składniki (około 4 porcji):
500g mielonego mięsa drobiowego
puszka pomidorów
koncentrat pomidorowy (150g)
1 dość duża cukinia
serek wiejski (chciałam dać mozzarellę light ale jak na złość w żadnym sklepie nie było)
przyprawy sól, pieprz, papryka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek
średnia cebula

Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry, posypujemy solą (żeby zmiękła) i dostawiamy na bok
cebulę obieramy i siekamy
na rozgrzaną patelnię lekko skropioną oliwą wrzucamy cebulę i smażymy,aż się zeszkli
dodajemy mięso mielone i dusimy z niewielką ilością wody co jakiś czas mieszając, aż nam się ładnie usmaży
dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat i przyprawimy wg. smaku
na spód żaroodpornego naczynia wykładamy plastry cukinii, na to mięso, ponownie plastry cukinii, mięso i znów cukinię
wierzch zapiekanki posypujemy odcedzonym serkiem wiejskim
pieczemy w temp. 170 stopni prze około 30 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation