Kuchnia

ciasta

CIASTO UCIERANE Z KISIELEM I GRUSZKAMI PRZRZEPISY JOLI Składniki:
•5 jajek
•200 g masła
•1 szklanka cukru
•2 łyżeczki cukru waniliowego
•3 kisiele porzeczkowe
•1 1/2 szklanki mąki pszennej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•8 gruszek
•4 łyżki masy kajmakowej
•Wiórki migdałowe do posypania
•Masło do wysmarowania formy
•Bułka tarta do wysypania formy



Wykonanie:
Jajka oddzieliłam żółtka od białek. Masło utarłam z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodawałam po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodałam przesianą mąkę pszenną z proszkiem i kisielami.
Z białek ubiłam pianę i całość lekko, ale dokładnie wymieszałam. Tak przygotowane ciasto wylałam do tortownicy o średnicy 26 cm.
Teraz pora na gruszki:
Obrałam 8 gruszek ze skórki i ułożyłam w całości na cieście.
Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam około 45 minut. Gdy ciasto się upiekło wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam do wystygnięcia. Zimne ciasto posmarowałam masą kajmakową i posypałam wiórkami migdałowymi.
- Przepisy Joli-
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation