Kuchnia

mięsowo

SKRZYDEŁKA BUFFALO
(2 porcje)
ok. 600g skrzydełek (9-10 sztuk),
3 ząbki czosnku,
3-4 łyżki oliwy,
słodka i ostra papryka w proszku,
sól

sos:
2 łyżki masła,
1 łyżka miodu,
1 płaska łyżka brązowego cukru,
1 łyżka sosu tabasco,
2 łyżki ketchupu,
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1 łyżeczka octu winnego,
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
sól i pieprz


Skrzydełka umyć, osuszyć, przekroić na 3 części. Końcówki odrzucić, a środkowe i najgrubsze części natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sporą szczyptą soli, ostrą i słodką papryką w proszku (ilość wg uznania) i oliwą. Odstawić do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stopni. Skrzydełka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec około 40 minut.
Po tym czasie przełożyć skrzydełka na ruszt lub natłuszczoną blaszkę, a temperaturę ustawić na 180 stopni, najlepiej z funkcję grilla. Piec jeszcze 30 minut, w połowie czasu przewracając.
W tym czasie przygotować sos: w rondlu stopić masło, dodać wszystkie pozostałe składniki, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Zagotować i dokładnie wymieszać.
Gdy skrzydełka będą już odpowiednio zarumienione, wyjąć je z piekarnika, włożyć do miski, zalać sosem, przykryć i potrząsnąć, aby dobrze pokryły się sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation