Kuchnia

Food

MangoPapaja: Idealnie upieczona pierś kaczki z sosem żurawinowym i zapiekanymi ziemniaczkami

Składniki (na 2-3 porcje):

• 500 gram piersi kaczki- są to 2 piersi


• grubo zmielony pieprz


• sól gruboziarnista


• szklanka żurawiny świeżej


• 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny


• 4 ziemniaki


• 1 marchewka


• 1 upieczony burak


• dwie łyżki miodu


• szczypta papryki słodkiej, chili oraz majeranku i tymianku




Pieczona pierś kaczki 
Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze na skos. Następnie na suchej patelni smażymy pierś kaczki najpierw od strony skóry 4-5 minut a następnie minutę smażymy po drugiej stronie. Teraz doprawiamy kaczkę gruboziarnistą solą i pieprzem z każdej strony, dość obficie. Piersi kaczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18 minut, następnie pozwalamy kaczce odpocząć kilka minut. Przed podaniem kroimy piersi na skos, w cienkie plastry.

Sos żurawinowy
Żurawinę gotujemy z dwiema łyżkami wody oraz nalewką, tak długo aż się rozpadnie. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz miodem. Dusimy jeszcze 1-2 minuty.

Zapiekane ziemniaczki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 15 minut, następnie studzimy i kroimy w ćwiartki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, chili, majerankiem i tymiankiem. Dodajemy łyżkę tłuszczu wytopionego ze smażenia piersi kaczki i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (można równocześnie z kaczką piec).

Ostatni szlif...
Upieczonego buraczka ścieram na tarce o dużych oczkach, marchewkę również. Upieczoną, pokrojoną pierś kaczki podaję z upieczonymi ziemniaczkami, sosem żurawinowym oraz startymi warzywami. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation