Kuchnia

AZJATYCKIE SPECJAŁY

Łosoś w słodko-słonej marynacie z miso ze smażonym ryżem
lubię poznawać i uczyć się smaku robiąc wszystko od podstaw. nie boję się i sprawia mi to ogromna frajdę. odkąd zakochałam sie w sushi dobrze wiedziałam, że nieuchronnym jest przygotowanie ryżowych rolek w domu. to też uczyniłam i od czasu do czasu raczymy się domowym sushi.




czemu piszę o sushi podczas, gdy chcę wam pokazać przepis na łososia? ponieważ jest stworzony dla miłośników japońskiej kuchni i do jego wykonania będziemy potrzebować niektórych składników typowych dla sushi. zapraszam!

Łosoś słodko-słonej marynacie z miso
(źródło: julie cuisine le monde j.andrieu)

- 5 filetów z łososia (ze skórą)
- 70ml mirinu (ja dałam sake),
- łyżka octu ryżowego,
- 140g białej pasty miso,
- 70g cukru

mirin i ocet ryżowy doprowadzamy w rondelu do wrzenia (tak,by alkohol się odparował). dodajemy pastę miso i rozrabiamy ją z płynem. dodajemy cukier, wszystko mieszamy do połączenia składników. zdejmujemy z ognia. studzimy.
filety z łososia nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na 24h.

na suchej patelni podsmażamy łososia z każdej strony (po 30sekund). następnie układamy go na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 10-15 minut.

Łosoś przygotownay w ten sposób jest niezwykle soczysty i delikanty.




ryż smażony z pieczarkami i gorszkiem

- szklanka ugotowanego ryżu,
- 5-6 dużych pieczarek,
- średnia cebula,
- pół szkalnki mrożonego groskzu,
- sos sojowy,
- pietruszka/ natka

na oleju smażymy cebulke pokrojoną w piórka i dodajemy pieczarki. chwilę dusimy, by były miękkie. przyprawiamy sosem sojowym. dodajemy ugotowany ryż i smażymy wszystko razem. pod koniec dodajemy mrożony groszek oraz natkę pietruszki. chwilę wszystko mieszamy i gotowe :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation