Kuchnia

Ciasta, torty i inne wypieki

Maślane rogaliki śniadaniowe

Składniki (12 sztuk):
370 g mąki pszennej
25 g drożdży świeżych
2/3 szklanki ciepłego mleka
50 g rozpuszczonego, wystudzonego masła
1 jajko
szczypta soli
50 g cukru
Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy, dodajemy 1/3 szklanki mleka, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min, aż mieszanka "ruszy".
W misce mieszamy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy gotowy rozczyn, jajko i pozostałe mleko, mieszamy. Pod koniec mieszania dodajemy masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (lub do podwojenia objętości).
Po tym czasie wykładamy ciasto na blat, dzielimy na trzy części. Na posypanym mąką blacie dość cienko rozwałkowujemy pierwszą część (ok. 3 mm) na okrągły placek i kroimy nożem na cztery równe "trójkąty". Zwijamy każdy rogalik, zaczynając od najkrótszego boku (podstawy). Analogicznie postępujemy z drugą i trzecią częścią ciasta. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy każdy rogalik mlekiem, odstawiamy na ok. 15 min do ponownego wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką). Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 min (aż rogale będą złociste). Studzimy na kratce.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation