Kuchnia

Chleb domowy, bulki i inne wypieki

Składniki :

• 580 g mąki pszennej
• 40 g świeżych drożdży
• 80 ml ciepłej wody
• 60 g cukru trzcinowego
• szklanka mleka o temp. pokojowej
• łyżeczka soli morskiej
• 200 g masła solonego
• 1 jajko (rozbełtane do posmarowania)

* Rogaliki ewentualnie można nadziać np. malinami czy czekoladą. Robimy to przy rolowaniu ciasta z trójkąta.

Wykonanie:

Drożdże kruszymy i zalewamy ciepłą wodą. Po 5 minutach jak się trochę spienią, przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy, wrzucamy sól, cukier, wlewamy mleko i rozczyn. Wyrabiamy ciasto mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Na godzinkę odstawiamy w ciepłe miejsce w misce, przykrywamy ściereczką, a po tym czasie wstawiamy na pół godzinki do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości 1-2 cm. Kostkę masła kładziemy na środku prostokąta i przykrywamy ją składając ciasto z każdej strony - najpierw z prawej strony, a później z lewej - jak list. Skleić brzegi, aby masło nie wyszło poza ciasto. Następnie rozwałkować w prostokąt i znowu go złożyć jak list - tak jak na początku (tym razem już bez masła). Złożone ciasto wkładamy do lodówki na 10 minut. Zabieg składania i rozwałkowywania ciasta wraz z wkładaniem do lodówki powtarzamy cztery razy. Za czwartym razem złożone ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 2 h (max. 24 h). Po tym czasie wałkujemy cienko ciasto i wykrajamy trójkąty. Rolujemy je, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podwijamy rogi. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i odstawiamy na kolejne 2 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po upływie czasu rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, rogaliki smarujemy raz jeszcze jajkiem i wkładamy do piekarnika od razu zmniejszając temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok. 20 min. do ładnego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i zajadać :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation