Kuchnia

Słodkości

Ciasteczka czekoladowe (przepyszne:)
Składniki, około 20 sztuk:
• 1 szklanka z górką mąki razowej (użyłam 1850 orkiszowej)
• 1/2 szklanki z górką płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
• 1/2 szklanki mielonych migdałów (lub orzechów)
• 1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego)
• 1 łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżeczka sody
• szczypta soli
• 1/2 łyżeczki cynamonu lub 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
• 100 g masła (1/2 szklanki) miękkiego lub roztopionego i ostudzonego
• 1 pełna łyżka miodu
• 1/2 szklanki powideł śliwkowych
• 1 duże jajko
• 100 - 150 g ciemnej czekolady, pokrojonej w kosteczkę




Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, mielone migdały, cukier, cukier wanilinowy, kakao, sodę, sól i cynamon lub przyprawę piernikową. Wymieszać.
W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać miękkie lub roztopione masło z miodem, powidłami i jajkiem. Dodać do sypkich składników i krótko zmiksować lub wymieszać na jednolitą masę, na koniec połączyć z czekoladą.
Nakładać po 1 łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wykorzystać połowę masy). Wstawić do piekarnika i piec przez około 13 - 15 minut (ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie, po ostygnięciu odpowiednio zastygną). Upiec podobnie drugą partię ciasteczek. Studzić na metalowej kratce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation