Kuchnia

Słodko

Croissants - francuskie rogaliki


składniki:

25g drożdży świeżych
250ml mleka
500g mąki
12g soli
50g cukru
250g masła, zimnego
1 żółtko + 1 łyżka mleka

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i garścią mąki. Odstawić do napuszenia. Do miski przesiać mąkę i sól. Stopniowo dodawać wyrośnięte drożdże (skorygować gęstość dodając więcej mleka/mąki). Wyrabiać do momentu aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1h. Po tym czasie uderzyć pięścią by opadło i schować do lodówki na 4-8h.

Schłodzone ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Masło rozpłaszczyć wałkiem i ułożyć na środku ciasta. Masło nakryć ciastem i rozwałkować na prostokąt 60x30cm. Złożyć wzdłuż dłuższego boku na 3 części, owinąć folią plastikową i schować do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto obrócić o 90 stopni, rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na 3. Schłodzić. Ponownie rozwałkować ciasto w przeciwnym kierunku niż poprzednio, złożyć, owinąć folią i schłodzić 30-60 minut.

Tak przygotowane ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt 65x40cm i grubości 3mm. Wyrównać boki ciasta, przekroić wzdłuż na pół i wyciąć trójkąty. Każdy zawinąć w rogalika i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Posmarować je delikatnie żółtkiem wymieszanym z mlekiem zaczynając od środka i kierując się ku brzegom. Dzięki temu warstwy ciasta się nie skleją. Odstawić do napuszenia w ciepłe, najlepiej lekko wilgotne miejsce na 2h by niemal dwukrotnie zwiększyły objętość. Przed pieczeniem posmarować jeszcze raz mieszanką żółtka z mlekiem. Piec 12-14 minut w 175st.C aż będą pięknie złote.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation