Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

palemki cynamonowo-pomarańczowe:

opakowanie ciasta francuskiego,
1 szkl. cukru,
2 łyżeczki cynamonu,
skórka otarta z dużej pomarańczy

cukier wymieszać dokładnie z cynamonem i skórką pomarańczową. ciasto francuskie rozłożyć na pergaminie i posypać cukrem. dłuższe boki prostokąta zrolować do środka, tak by spotkały się w połowie, posypując cukrem drugą stronę ciasta. zrolowany wałek zawinąć w pergamin i zostawić na około 30 minut w zamrażalniku. w tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. wyjąć ciasto i ostrym nozem pokroić w paseczki grubości około pół centymetra. ułozyć na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. piec około 15 minut, po czym odwrócić plasterki i piec kolejne 7 minut, aż cukier skarmelizuje się po obu stronach. ostudzić i przechowywać i zamkniętej puszce, aby nie zmiękły.

jeżeli, tak jak mnie, zostanie wam trochę cukru, to macie wspaniały pomarańczowo-cynamonowy cukier do wykorzystania w innych świątecznych wypiekach
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation