Kuchnia

Przepisy autorskie Magda Gessler

Ryba po grecku

Składniki:

1 kg fileta z dorsza;
2 kg pomidorów;
1 kg pieczonej papryki czerwonej;
1/2 kg marchewki;
½ kg selera;
1 kg cebuli;
1 kg cytryny;
wino białe niesłodkie;
cukinia;
bakłażan;
mąka do panierowania ryby;
sól;
pieprz;
kumin;
kolendra.

Sposób przygotowania:

Rybę kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy aż się zarumieni. W większym garnku smażymy cebulę. Gdy zmięknie dodajemy pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę, dusimy. Gdy wszystko zmięknie dodajemy szczyptę soli, pieprzu i kuminy. Potem dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana i znowu dusimy.

Przygotowanie sosu do ryby:

Obrane i pokrojone pomidory gotujemy z winem i kolendrą. Sos dodajemy do podduszonych warzyw i zalewamy rybę. Tak przygotowaną należy piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation