Kuchnia

Przepisy autorskie Magda Gessler

Składniki na tajską zupę krewetkową, udoskonaloną przez Magdę Gessler

Wśród składników, które powinny znaleźć się w tradycyjnej tajskiej zupie krewetkowej, są:

około pół kilograma dużych krewetek
puszka mleczka kokosowego
litr wody
2 cebule dymki
2 trawy cytrynowe
2 pomidory
1 papryczka jalapeño
4 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki sosu chilli
2 łyżeczki sosu rybnego
przyprawy: papryka ostra, imbir, curry.

Przygotowując trawę cytrynową, należy ją przeciąć po skosie, ale pamiętaj, że kroić można tylko miękką białą część łodygi.
Sposób przygotowania tajskiej zupy krewetkowej, udoskonalonej przez Magdę Gessler

Najpierw zajmij się krewetkami, które trzeba obrać z pancerzy (pozostawiając na nich ogonki) i usunąć z nich jelita. Następnie osoloną lekko wodę należy zagotować w garnku. W trakcie, gdy woda będzie się gotowała, pokrój obydwie dymki, papryczkę jalapeño, trawę cytrynową, wyciśnij sok z limonki, a pomidory obierz ze skórki i również pokrój. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć przygotowane składniki - cebulę, paprykę, trawę i sok z limonki, następnie dosyp odrobinę imbiru lub posiekaj świeży. Wywar ten duś pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie do bulionu wlej mleczko kokosowe, wrzuć krewetki i przygotowane wcześniej pomidory wraz z sokiem. Dodaj też sos chilli i sos rybny. Magda Gessler oprócz imbiru poleca przyprawić zupę czerwoną ostrą papryką i curry, które nada piękny złocisty kolor. Wszystkie składniki należy gotować przez 3-4 minuty.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation