Kuchnia

obiad

Krokiety mięsne

W niedzielę w wielu domach pojawia się na stole rosół. U nas nie koniecznie w niedzielę, ale często też na tygodniu. Taki prawdziwy, na wiejskiej kurze, esencjonalny. Mięso z rosołu wykorzystuję do zrobienia krokietów. I tym prostym sposobem mam kilka dań z jednego garnka;)
Krokiety są absolutnie rewelacyjne, na cieniutkich naleśnikach, z chrupiącą panierką i soczystym mięsno-warzywnym nadzieniem - takie lubimy najbardziej! Maczamy je w jogurtowo-czosnkowym dipie albo popijamy barszczem. Pyyyyszne!
Polecam!

Składniki:
ok 12-15 naleśników (w zależności od ilości mięsa)
ok 500g mięsa z rosołu - kawałki kurczaka, wołowina
1 duża cebula
1 marchew
1 papryka czerwona
kilka łyżek bulionu
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonych pomidorów
ząbek czosnku
olej do smażenia

do panierowania: 2 jajka i bułka tarta, szczypta wędzonej słodkiej papryki

Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać startą na dużych oczkach marchew oraz pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć chwilę, następnie przykryć i dusić ok 5 minut.
Mięso wymieszać z warzywami, doprawić do smaku, wlać kilka łyżek bulionu, żeby masa stała się bardziej smarowna.
Naleśniki smarować nadzieniem, zwijać w krokiety. Zanurzać w rozbełtanym jajku, następnie w bułce z papryką, wykładać na rozgrzany na patelni olej, smażyć z każdej strony na złoto.
Usmażone krokiety układać w naczyniu żaroodpornym, wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika (160st.C).
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation