Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kalmary z sałatką z rzodkwi japońskiej w sosie chili,z cebulą, fasolą cukrową i mini kukurydzą

SKŁADNIKI:

2 kalmary

½ pęczka kolendry

2 ząbki czosnku

imbir (2 x po ok. 2 cm)

1 cebula

spora garść groszku cukrowego

kilka mini kukurydz

1 łyżka sosu ostrygowego

½ łyżeczki syropu cukrowy

½ łyżeczki miodu

1 łyżeczka octu ryżowego

1 papryczka chili

biała rzepa Daikon

1 cytryna

odrobina mąki



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kalmary oczyszczamy. Do środka dodajemy troszkę posieknej kolendry, czosnku i ostartego imbiru.

W międzyczasie warzywa (cebulę, groszek, mini kukurydzę) kroimy w paski i smażymy szybko w rozgrzanym woku. Pod koniec dodajemy sos ostrygowy.

Sos chili: Do syropu cukrowego dodajemy miód i ocet. Podgrzewając dodajemy papryczkę chili, ząbek czosnku, imbir. Gotujemy aż sos zredukuje się, a smaki połączą.

Rzepę kroimy w długie i cieniutkie paseczki, skrapiamy cytryną i dodajemy nasz sos chili. Sypiemy posiekaną kolendrą, mieszamy.

Kalmary pruszymy mąką i smażymy na bardzo rozgrzanej patelni po 15-20 s z każdej strony.

Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation