Kuchnia

PIZZE

Tarta z brokułami i mozarellą

100 g to około 180 kcal

Spód:

480g mąki pszennej
250 ml wody
2 łyżki oregano
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suchych drożdży
2 łyżeczki soli

Nadzienie:

300g brokułów
100 g kalafiora
1 cała kula mozzarelli light (u mnie 125g)
50 g suchej krakowskiej kiełbasy
1/2 czerwonej cebuli
2 jaja
3 łyżki startego sera
6 dużych łyżek śmietany 12% (ok 180g)
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli

Składniki na ciasto łączymy w kolejności płynne, suche i ugniatamy na gładką masę.
Jeśli ktoś tak jak ja, jest szczęśliwym posiadaczem maszyny do pieczenia chleba - polecam wrzucenie składników i włączenie programu podstawowego na ok 15 min,
po których wyjmujemy gotowe ciasto.
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę.

Po godzinie rozwałkowujemy ciasto na okrąg i układamy w formie.

Widelcem robimy dziurki na spodzie i wkładamy na 15 min do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Podpieczone ciasto należy ostudzić, dopiero wtedy można włożyć do niego nadzienie.

Ugotowany kalafior i brokuły kroimy w plastry i układamy na cieście, następnie posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą oraz drobno posiekaną kiełbaskę.
Ważne aby kalafior i brokuły dobrze obciekły na sitku.

W kubku mieszamy śmietanę z z 2 jajkami, serem żółtym i przyprawami po czym zalewamy wszystkie składniki w tarcie, a na wierzch kładziemy plastry czerwonej cebuli.

Całość zapiekamy ok 25 min w temp 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation