Kuchnia

nalewki i likiery

Morelówka


Stosuje się ją w zwalczaniu anemii - z racji bogactwa żelaza, a także na wzmocnienie serca i naczyń krwionośnych. Do jej przygotowania potrzebny jest litr spirytusu, dwie szklanki wody, trzy szklanki cukru, dwie szklanki wypestkowanych, pokrojonych w ćwiartki, dojrzałych i koniecznie dorodnych moreli oraz pięć dobrze potłuczonych pestek z moreli. Wykonanie: zagotowujemy szklankę wody z cukrem, na syrop wrzucamy morele, dodajemy potłuczone pestki i znowu gotujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce, szczelnie przykryte. Następnego dnia syrop z moreli cedzimy przez gęste sito, przelewamy do słoja. Dodajemy spirytus i dwie szklanki wody. Mieszamy i odstawiamy na trzy miesiące w chłodne miejsce. Nalewka może stać nieco dłużej; z czasem nabiera aromatu i mocy.
http://kuchnia.wp.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation