Inne

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Paszteciki Krucho Drożdżowe z Pieczarkami

Składniki na Farsz:
600 g pieczarek
1 duża cebula
135 ml śmietany
1 żółtko
2 łyżeczki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
Ciasto:
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
680 g mąki
1/3 łyżeczki soli
250 g zimnego masła
125 ml śmietany
3 jajka
białko do posmarowania pasztecików


Pieczarki pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę.


Dodaj pieczarki i smaż tak długo aż odparuje cała woda z pieczarek. Dopraw solą i pieprzem.


W miseczce wymieszaj śmietanę, żółtko i mąkę. Wlej do pieczarek i smaż jeszcze chwilę, żeby farsz zgęstniał. Odstaw.


Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw, żeby zrobiły się płynne.


Przesianą mąkę wymieszaj z solą. Dodaj zimne masło i dokładnie rozetrzyj palcami, tak żeby nie było dużych grudek.


Wlej śmietanę, drożdże, jajka i zagnieć gładkie ciasto.


Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na prostokąt (u mnie 53 x 45 cm) i pokrój na 4 pasy. Na każdy pas nałóż farsz i zawiń w ciasny rulon. Ułóż łączeniem do dołu i lekko spłaszcz. Posmaruj roztrzepanym białkiem.


Tępą stroną noża zrób kratkę na powierzchni rulonów (nóż obtocz w mące, żeby się nie lepił do ciasta). Następnie ostrą stroną noża pokrój na ukośne paszteciki. Ułóż na blaszce posmarowanej masłem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, do czasu aż będą rumiane (15-30 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation