Kuchnia

kuchenne podpatrzenia

Sernik nowojorski

Składniki:
(UWAGA: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

920 g serka (typu Philadelphia)
5 dużych jajek
470 ml kwaśnej śmietany
120 g masła (niesolonego)
300 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej

1. W dużej misce ubić jajka ze śmietaną na tyle tylko aby się dobrze połączyły.
2. W drugiej misce zmiksować serek z masłem na gładki krem i dodać go do masy jajeczno-śmietanowej, ponownie zmiksować do połączenia. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, sok i skórkę z cytryny i miksować około 2 minut.
3. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Zawinąć tortownicę w folię aluminiową używając 2 dużych kawałków folii aby woda nie dostała się do środka, ponieważ pieczemy sernik w kąpieli wodnej! Przelać masę do tortownicy i postawić całość na większej blaszce. Do większej blaszki wlać wrzącej wody na wysokość około 2,5 cm. Całość -baaardzo ostrożnie- wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec około 2 godziny 15 minut. Można pod koniec pieczenia na wierzch położyć kawałek folii aluminiowej na wierzch, żeby się nie przypiekł za bardzo. Po upieczeniu bardzo ostrożnie wyjąć i zdjąć folię, studzić na kratce. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na około 12 godzin.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation