Kuchnia

Obiady

Mussaka



Przygotowanie mussaki składa się z czterech części:

1. warzywa. Plasterki cukinii i bakłażana obsmażamy na patelni po obu stronach.

2. mięso. Smażymy wraz z czosnkiem, cebulą, pomidorami, a następnie doprawiamy (m.in cynamonem, super sprawa!)

3. sos beszamelowy. Byłam pewna, że w Grecji było to pure ziemniaczane, nie wiedziałam wtedy - jak smakuje biały sos (;

4. warstwy. Układamy w naczyniu żaroodpornym: bakłażany, pomidorowo-mięsny sos, cukinię, pomidorowo-mięsny sos, bakłażany, zalewamy beszamelem, posypujemy serem i zapiekamy.

Mussaka jest po prostu wyśmienita. Dokładnie taka jaką zapamiętałam z wakacji - coś pysznego... i nawet ładnie się kroiła, a jak przez telefon powiedziałam Tacie co zrobiłam to zażyczył sobie dokładnie takiej samej w Domu (: polecam!

składniki:

2 bakłażany (około 1kg)
1 duża cukinia
500 g mięsa mielonego (dałam drobiowe, ale powinno być wieprzowe, wołowe...)
3 cebule
2 puszki pomidorów
3 ząbki czosnku
oliwa
świeża bazylia i oregano (po około 1 łyżce posiekanych ziół)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka Garam Masali
sól, pieprz

sos beszamelowy:

4 łyżki masła
4 łyżki mąki
500 ml mleka
1 jajko
75g żółtego sera, startego
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

dodatkowo:

75g sera, startego do posypania

Bakłażany i cukinię kroimy w średniogrube plastry. Solimy dość obficie z obu stron i układamy w durszlaku aby puściły sok. Po 30 minutach opłukujemy i suszymy ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej plastry cukinii i bakłażana. Smażyć należy aż uzyskają złoty kolor a następnie odtłuścić ręcznikiem papierowym (ja po doprawieniu solą i pieprzem warzywa obsmażałam od razu na suchej patelni).
Cebule obieramy i kroimy w półplasterki, które wrzucamy na patelnię z oliwą pozostałą po smażeniu plastrów. Dodajemy posiekany czosnek. Czekamy aż się zeszkli a następnie dodajemy mięso.
Smażymy do czasu aż mięso zbrązowieje.
Gdy mięso będzie gotowe dodajemy pomidory. Całość mieszamy i dusimy 20-30 minut.
Kilka minut przed końcem duszenia dodać należy posiekane zioła oraz przyprawy.
Czas na przygotowanie sosu beszamelowego. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy mąkę. Mieszamy całość dokładnie aby się składniki połączyły.
Smażymy około minutę, a następnie powoli dodajemy zimne mleko cały czas mieszając.
Czekamy aż całość ponownie się zagotuje, cały czas mieszając. Gdy tak się stanie dodajemy ser, sól, pieprz i odrobinę startej gałki muszkatołowej.
Odstawiamy sos aby nieco ostygł. Do roztrzepanego jajka dodajemy trochę ciepłego sosu a następnie wlewamy z powrotem do rondelka.
Znowu gotujemy do czasu aż wszystkie składniki się połączą.
Teraz układamy w naczyniu do zapiekania warstwę z połowy plastrów bakłażana. Na nią nakładamy warstwę mięsa, następnie warstwę cukinii, znowu mięso i bakłażan. Całość zalewamy sosem beszamelowym.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Po 20 minutach posypujemy resztą sera i zapiekamy jeszcze 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation