Kuchnia
Obiady
Mussaka
Przygotowanie mussaki składa się z czterech części:
1. warzywa. Plasterki cukinii i bakłażana obsmażamy na patelni po obu stronach.
2. mięso. Smażymy wraz z czosnkiem, cebulą, pomidorami, a następnie doprawiamy (m.in cynamonem, super sprawa!)
3. sos beszamelowy. Byłam pewna, że w Grecji było to pure ziemniaczane, nie wiedziałam wtedy - jak smakuje biały sos (;
4. warstwy. Układamy w naczyniu żaroodpornym: bakłażany, pomidorowo-mięsny sos, cukinię, pomidorowo-mięsny sos, bakłażany, zalewamy beszamelem, posypujemy serem i zapiekamy.
Mussaka jest po prostu wyśmienita. Dokładnie taka jaką zapamiętałam z wakacji - coś pysznego... i nawet ładnie się kroiła, a jak przez telefon powiedziałam Tacie co zrobiłam to zażyczył sobie dokładnie takiej samej w Domu (: polecam!
składniki:
2 bakłażany (około 1kg)
1 duża cukinia
500 g mięsa mielonego (dałam drobiowe, ale powinno być wieprzowe, wołowe...)
3 cebule
2 puszki pomidorów
3 ząbki czosnku
oliwa
świeża bazylia i oregano (po około 1 łyżce posiekanych ziół)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka Garam Masali
sól, pieprz
sos beszamelowy:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
500 ml mleka
1 jajko
75g żółtego sera, startego
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
dodatkowo:
75g sera, startego do posypania
Bakłażany i cukinię kroimy w średniogrube plastry. Solimy dość obficie z obu stron i układamy w durszlaku aby puściły sok. Po 30 minutach opłukujemy i suszymy ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej plastry cukinii i bakłażana. Smażyć należy aż uzyskają złoty kolor a następnie odtłuścić ręcznikiem papierowym (ja po doprawieniu solą i pieprzem warzywa obsmażałam od razu na suchej patelni).
Cebule obieramy i kroimy w półplasterki, które wrzucamy na patelnię z oliwą pozostałą po smażeniu plastrów. Dodajemy posiekany czosnek. Czekamy aż się zeszkli a następnie dodajemy mięso.
Smażymy do czasu aż mięso zbrązowieje.
Gdy mięso będzie gotowe dodajemy pomidory. Całość mieszamy i dusimy 20-30 minut.
Kilka minut przed końcem duszenia dodać należy posiekane zioła oraz przyprawy.
Czas na przygotowanie sosu beszamelowego. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy mąkę. Mieszamy całość dokładnie aby się składniki połączyły.
Smażymy około minutę, a następnie powoli dodajemy zimne mleko cały czas mieszając.
Czekamy aż całość ponownie się zagotuje, cały czas mieszając. Gdy tak się stanie dodajemy ser, sól, pieprz i odrobinę startej gałki muszkatołowej.
Odstawiamy sos aby nieco ostygł. Do roztrzepanego jajka dodajemy trochę ciepłego sosu a następnie wlewamy z powrotem do rondelka.
Znowu gotujemy do czasu aż wszystkie składniki się połączą.
Teraz układamy w naczyniu do zapiekania warstwę z połowy plastrów bakłażana. Na nią nakładamy warstwę mięsa, następnie warstwę cukinii, znowu mięso i bakłażan. Całość zalewamy sosem beszamelowym.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Po 20 minutach posypujemy resztą sera i zapiekamy jeszcze 20 minut.
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