Design

Design

Sałatka śledziowa

Składniki
3-4 filety ze śledzia w sosie korzennym
3 nieduże ziemniaki
250g gotowanych, startych buraczków
1 cebula
1 gruszka
natka pietruszki
250 ml gęstego jogurtu typu greckiego
1 łyżka majonezu
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz
szczypta soli
Przepis
Na początek umyj ziemniaki i obierz je ze skórki. Następnie pokrój ja na drobne kawałki i ugotuj, dodamy je do sałatki dopiero wtedy, gdy przestygną. Kiedy ziemniaczki będą już w garnku, bierzemy się za przygotowanie pozostałych składników. Cebulę posiekaj na drobne kawałeczki i połowę z niej wymieszaj z buraczkami dodając również do całości łyżkę oliwy z oliwek oraz szczyptę soli i pieprz według uznania. Dodaj również posiekaną pietruszkę dla smaku.

Śledzie należy pokroić na wąskie paseczki. Gruszkę, natomiast, pokrój w drobną kosteczkę. W małej miseczce przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z łyżką majonezu oraz pieprzem (według uznania). Kiedy ziemniaki przestygną, mieszamy je wraz ze śledziem, gruszką, posiekaną cebulą i pietruszką oraz z przygotowanym przez nas sosem.
Pozostało już tylko ułożenie kompozycji na talerzu. Oczywiście można ze sobą wymieszać dwie części sałatki: śledziową i buraczkową. Ja jednak układam je pasami, na przemian, na dużym płaskim talerzu. Na koniec dekoruję pietruszką. Dzięki takiemu ułożeniu wygląda bardzo efektownie i niezwykle apetycznie.
Życzę Wam smacznych i rodzinnych Świąt!
Co do marynaty korzennej do śledzi zachęcamy do spróbowania takiego sposobu:
do wyparzonego słoika wrzućcie warstwami cebulę pokrojoną w piórka i matiasy pokrojone w równe kawałki. Kiedy wypełnicie w ten sposób słoik do ⅞ wtedy włóżcie na wierzch 1 listek laurowy, wsypcie po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego (3-4), kilka gożdzików (3-4), posypcie ziołami prowansalskimi, połóżcie pół plasterka cytryny, skropcie całość sokiem z cytryny, zalejcie to wszystko olejem i zakręćcie słoik. Śledzie powinny się w ten sposób marynować przez co najmniej 3 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation