Kuchnia

Przepisy

Delikatne, a jednocześnie bardzo aromatyczne żółte curry z kurczakiem, ciecierzycą, pomidorami, imbirem, miodem i kolendrą.
Składniki:

350 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 małe posiekane czerwone chilli
400 g ciecierzycy (puszka)
400 g krojonych pomidorów (puszka)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 cebula, posiekana w drobną kostkę
1 mały kawałek imbiru, starty
2 ząbki czosnku, sprasowane
1 łyżka miodu
1 łyżka kurkumy
1 łyżka przyprawy curry (łagodnej)
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
sól morska
1/2 pęczka świeżej kolendry, do dekoracji
Przygotowanie:

W dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, curry, chilli i kurkumę, podsmażamy przez 2 minuty, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy czerwoną i żółtą paprykę oraz pomidory i gotujemy przez 8 - 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany sos miksujemy blenderem (lub w robocie kuchennym) na jednolitą masę.
W dużej (czystej) patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, dodajemy kurczaka i podsmażamy przez 6 - 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kurczak będzie upieczony.
Dodajemy przygotowany wcześniej sos, ciecierzycę i jogurt, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy miód, kosztujemy, i jeżeli jest tak potrzeba, to doprawiamy do smaku solą.
Przekładamy na talerze, dekorujemy posiekaną świeżą kolendrą i serwujemy. Potrawę najlepiej podawać z ryżem basmati lub chlebem naan.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation