Kuchnia

Przepisy

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki, 30 g świeżych drożdży, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka soli, szczypta cukru, 2 łyżki oleju, 1 szkl. letniej wody. Sos pomidorowy: 300 ml przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżki oliwy, 5 listków świeżej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól, pieprz mielony. Sposób wykonania: Drożdże, ze szczyptą cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże z mlekiem, wodę i olej. Zagnieść ciasto i wyrabiać ok 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Ciasto powinno podwoić swą objętość. W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotować sos. Na oliwie zeszklić drobno pokrojony czosnek. Wlać przecier. Dodać zioła sól i cukier. Dusić na małym ogniu ok 20 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić mielonym pieprzem. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozciągnąć lub lekko rozwałkować, tworząc koło o śr 30 cm. ( Jeśli lubicie cienką pizzę, podzielcie ciasto na dwie części i otrzymacie dwie pizze.) Na środku ciasta narysować okrąg i pokroić go na 8 części. Nie pokrojoną część ciasta posmarować sosem, ułożyć mozarellę i dowolne dodatki. Trójkąty powstałe po pocięciu środka, zakładać pod brzeg ciasta. Wierzch posmarować mlekiem i posypać dowolnymi ziołami ( u mnie bazylia ). Odstawić na 10 minut, by ciasto lekko się napuszyło. Piec w temp. 220C ok 10-15 minut. Pomysł zaczerpnięty z http://zjemto.blox.pl/2013/12/Pizza-Korona.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation