Kuchnia

Przystawki - przekąski

Makaron z kurczakiem i kurkami


Składniki:


1 pierś z kurczaka
250 g kurek
1 cebula
1 opakowanie ulubionego makaronu (u mnie muszelki)
200 ml białego wina
300 ml śmietany 18%
sól, pieprz
2 łyżki masła
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:

Makaron ugotować al dente.

Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, a kurki pokroić w mniejsze kawałki.

Cebulę przesmażyć na maśle, dodać kurki i smażyć jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z patelni na talerz, a na patelni podsmażyć kurczaka. Gdy będzie już gotowy, dodać kurki i cebulę oraz wino. Smażyć przez chwilę, aż w większości odparuje i na koniec dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dusić, aż sos zgęstnieje.

Sos wymieszać z makaronem i podawać od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation