Kuchnia

mięsa na zimno i na kanapki

Domowa wędlina wg Aleex

• 2 kg mięsa (szynka, schab, pierś indyka, karkówka, itp.)
• 2,5 l wody
• 1/3 – ½ szklanki soli (im grubszy kawałek mięsa, tym więcej soli)
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka pieprzu
• 5-6 ząbków czosnku
• 2 łyżki majonezu
• 1 cebula
• przyprawy: liść laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, pietruszka lub lubczyk, papryka słodka, papryka chili (szczypta), Delikat Knorr’a do mięs lub inne ulubione

Sposób przygotowania:
1. Rano wlać do garnka wodę, włożyć majonez i wsypać przyprawy, dodać ziele angielskie i listek laurowy.
2. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dokładnie wystudzić.
3. Szynkę (lub inny kawałek mięsa) opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i zasznurować, aby nadać jej ładny kształt.
4. Szynkę włożyć do garnka z zimną zalewą, przykryć pokrywką. Włączyć płomień, zagotować i gotować 12 minut na najmniejszym palniku. Wyłączyć gaz. Zostawić przykrytą szynkę w zalewie do wieczora na kuchence.
5. Wieczorem ponownie zagotować mięso z zalewą. Gotować 12 minut pod przykryciem na najmniejszym palniku. Wyłączyć gaz. Zostawić szynkę w zalewie do rana na kuchence.
6. Rano wyjąć mięso z zalewy. Leciutko posypać ulubionymi przyprawami.
7. Wędlinę przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation