Kuchnia

Przepisy

Przepis na Budyniowy krem do tortów
czas: ok. 15 minutliczba porcji: do przełożenia całego tortu 22–23 cm
Składniki
1,5–2 budynie (lub 1,5 porcji budyniu z mojego przepisu)
ok. 2/3–3/4 l mleka (czyli mniej mleka niż na instrukcji)
cukier do budyniu, o ile nie jest słodzony
kostka masła (tj. 200 g) w temp. pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
przepis na krem budyniowy – baza najprostsza
2 saszetki budyniu
3/4 litra mleka (zamiast zalecanego całego litra)
masło (od 100–300 g w zależności od pożądanego efektu)
KROK 1
Najpierw przygotowuję budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętajcie budyń musi być gęsty! (polecam film). Budyń cały czas mieszajcie, by się nie przypalił, przed przygotowaniem budyniu przepłuczcie garnek wodą. Po zrobieniu, budyń odstawiam, by całkowicie wystygł.
Przygotowanie kremu do tortu
KROK 2
Masło o temperaturze pokojowej kręcę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały puszysty krem. Dodaję budyń stopniowo i miksuję. Jeśli w masie pojawią się grudki, to dodaję łyżkę mleka, tak samo, gdy masa jest bardzo gęsta. Dodatek mleka dodaje też puszystości całej masie. Jednorazowo nie dodaję więcej niż 3 łyżki mleka! Teraz do masy dodaję dodatki, o ile mam na nie ochotę. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation