Kuchnia

przepisy

Babeczki 'jaffa cakes' - z konfiturą pomarańczową i czekoladą.
Składniki na 12 - 15 babeczek:

2 jajka
160 ml mleka
75 g roztopionego masła
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
225 g mąki pszennej
90 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka proszku do pieczenia
8 łyżek konfitury lub dżemu pomarańczowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do większego naczynia wbić jajka, wlać mleko, masło i pastę z wanilii. Przy pomocy rózgi wymieszać.

Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą, do połączenia.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto, do połowy wyskości papilotki. Na górę, na sam środek babeczki położyć duży kleks konfitury, przykrywając go cienką warstwą otaczającego ciasta.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.

Czekoladowa glazura:

150 ml śmietany kremówki
150 g gorzkiej czekolady (70%), posiekanej
wiórki czekoladowe (czekolada starta na tarce)
Śmietanę podgrzać w małym garnuszku, do zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na kilka minut, aż czekolada się roztopi, następnie wymieszać. Gęstą glazurą ozdobić babeczki. Posypać wiórkami czekolady.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation