Kuchnia

Przepisy

CYCKI MURZYNKI
(źródło: MOJE WYPIEKI)

Ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 150ºC przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Ciasto makowo-kokosowe:
210 g cukru
3/4 szklanki maku (suchego)
100 g wiórków kokosowych
6 białek

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Wsypać wiórki, mak i wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut.

Masa budyniowa:
370 ml mleka
250 g masła, w temperaturze pokojowej
6 żółtek
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej

120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać do niego mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Wystudzić.
Masło utrzeć z ostudzonym budyniem, do gładkości.

Polewa czekoladowa:
1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej
1/3 kubka śmietany kremówki

Czekoladę połamać do miseczki szklanej i rozpuścić w kąpieli wodnej, podlać śmietanką. Polewę ddokładnie rozpuścić.

Dodatkowo potrzebujemy:
dżem brzoskwiniowy
okrągłe biszkopty
białe półsłodkie wino
rodzynki

Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo - kokosowe. Ciasto posmarować masą budyniowo - maślaną, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w winie. Udekorować rodzynkami i polać polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation