Kuchnia

Dania

TARTA OREO
Składniki:

na spód:

1,5 szklanki mąki pszennej
4 czubate łyżeczki cukru pudru
3 łyżki (z górką) ciemnego kakao
160g masła
krem:

1 szklanka śmietanki 30-36%
200g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
60g masła
dodatkowo:

kilka ciasteczek oreo
Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować w malakserze aż powstanie kula (można również ręcznie). Spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Śmietankę doprowadzić do wrzenia. Po chwili dodać czekoladę i kakao. Wymieszać. Odstawić na kilka minut.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na okrąg średnicy ok. 27cm, przełożyć delikatnie do formy na tartę. Piec około 20 minut w temp. 180oC. Wystudzić.

Na wystudzony spód wylać czekoladową masę, na wierzch pokruszyć ciasteczka Oreo i ew. obsypać siekaną czekoladą. Schłodzić w lodówce co najmniej 3-4 godziny, wtedy masa stężeje do odpowiedniej konsystencji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation