Kuchnia

Kulinaria

Sernik krakowski

ciasto:

250 g mąki pszennej
110 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy kopczyk, a w środku kopczyka robimy ręką wgłębienie. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim prostokątną formę (23 x 30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

masa serowa:
1 kg tłustego twarogu
9-10 jajek (w zależności od rozmiaru, dałam 9)
80 g masła
230 g cukru
70 g mąki ziemniaczanej
16 g cukru wanilinowego (dałam łyżeczkę ekstraktu)
100 g rodzynek
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej (nie miałam)
Ser mielimy dwukrotnie lub miksujemy w blenderze na dość wysokich obrotach. Dodajemy po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru, miksując na średnich obrotach. Na koniec do gładkiej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz stopione i przestudzone masło. Ubijamy sztywną pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, bakalie i delikatnie łączymy z masą serową.

Masę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy powierzchnię. Resztę ciasta rozwałkowujemy, radełkiem kroimy na wąskie paski i układamy z nich kratkę na serniku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy ok. 50-60 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie lukrujemy lukrem cytrynowym.

lukier:
1 białko
1-1,5 szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Białko ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Gdy lukier jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody lub soku z cytryny, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation