Kuchnia

Ciasta

Krówka

Składniki
biszkopt :
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka mąki,
1 łyżka kakao.


Składniki masa :
1L śmietanki 36%,
1/2 szklanka cukru pudru,
4-5 łyżeczek żelatyny.


Składniki masa kajmakowa :
1 puszka masy kajmakowej,
1 szklanka pokrojonych orzechów arachidowych lub posypki orzechowej.

Przygotowanie biszkopt :
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Żółtka utrzyj z 1/4 szklanki cukru na puszysta masę. Białka natomiast ubij na sztywną pianę na koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białek delikatnie wlej masę z żółtek i ostrożnie połącz składniki. Dodaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj składniki aż wszystko się połączy. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.


Blaszka 25 cm x40 cm.


Przygotowanie masa :
Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnym strumieniem wlej żelatynę cały czas mieszając.


Przygotowanie masa kajmakowa :
Puszkę z masą kajmakową włóż do wrzątku i gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut.


Przygotowanie ciasto : Ostudzony biszkopt przekrój na 2 części. Wylej na jedną cześć biszkoptu masę śmietankową i przykryj drugim biszkoptem. Na górze rozsmaruj masę kajmakową i posyp orzechami. Ciasto włóż do lodówki na 3-4 godziny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation