Biżuteria

Biżuteria

Pierniki

Składniki:

2 i 1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki miodu
5 łyżeczk miękkiego masła
0,5 szklanki brązowego cukru (można zastąpić cukrem puderem; ja dałam pół na pół)
1 jajko
łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam Kotanyi)
opcjonalnie: łyżeczka kakao (dla koloru; dałam dwie)



Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce. Przełożyć na blat i wyrobić elastyczne ciasto. Wałkować na grubość 2-3mm. Wycinać pierniczki.

Piec w temperaturze 180oC przez około 10 minut (ja piekłam około 8 minut). Studzić na kratce.

Po wystudzeniu zamknąć pierniczki w szczelnym pojemniku. Dekorować można od razu, jednak zdecydowanie polecam lukier na bazie białka kurzego (lepiej się przechowuje). Tak przechowywane przetrwają spokojnie kilka miesięcy. Zeszłoroczne jedliśmy do połowy lutego ;)

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation