Kuchnia

a

Ciasto z kukułkami

Składniki (kwadratowa foremka i boku 30 cm)

250 g herbatników
300 g cukierków kukułki
1 litr mleka
4 budynie czekoladowe
200 g miękkiego masła
100 ml likieru śmietankowego
2 łyżki kakao

Sos czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
50 ml mleka


¾ litra mleka przelewamy do garnka, wrzucamy do niego cukierki, podgrzewamy, mieszając aby cukierki się rozpuściły. W pozostałym mleku rozrabiamy wszystkie budynie (trzeba bardzo dokładnie wymieszać aby nie było grudek). Mleko z kukułkami doprowadzamy do wrzenia i na wrzątek wlewamy mleko z budyniowym proszkiem. Cały czas bardzo dokładnie mieszamy, bo masa zaczyna szybko gęstnieć. Trzymamy na ogniu 2-3 minuty. Zdejmujemy z gazu i studzimy. W misce miksujemy masło z dodatkiem kakao na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu, czekając aż składniki dokładnie się połączą, wlewamy likier śmietankowy. W foremce rozkładamy na dnie warstwę herbatników, rozprowadzamy na nich 1/3 kremu, ponownie układamy herbatniki, kolejna warstwa kremu i ostatnia warstwa herbatników, na wierzch krem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło, dodajemy miód oraz mleko. Powstałym sosem robimy fantazyjne wzorki na gotowym cieście. Całość chłodzimy w lodówce całą noc lub co najmniej 4-5 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation