Kuchnia

przepisy nie słodkie

Sałatka nicejska z wędzonym pstrągiem | o kuchnia Blog kulinarny ze smacznymi przepisami na dania sezonowe z lokalnych produktów. | o kuchnia Blog kulinarny ze smacznymi przepisami na dania sezonowe z lokalnych produktów.
czas przygotowania: 30 min.

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

1 małe opakowanie mieszanki sałat,
1 świeży ogórek,
3 pomidory,
3 jajka,
około 250 g fasolki szparagowej,
1 mały pstrąg wędzony lub 1/2 dużego
garść czarnych oliwek,
kilka listków bazylii,
2 łyżki jasnego octu winnego,
6 łyżek oliwy,
1 łyżka musztardy,
sól, pieprz i cukier do smaku

WYKONANIE:

Jajka gotujemy na twardo, chłodzimy i obieramy.
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Sałatę wrzucamy do dużej miski.
Ogórka obieramy, kroimy w plasterki i układamy na sałacie.
Pomidory myjemy, kroimy w ósemki i układamy na ogórkach.
Fasolkę kroimy na pół i układamy na pomidorach.
Jajka kroimy w ósemki i układamy na fasolce.
Pstrąga dzielimy na małe kawałki i kładziemy je na jajkach.
Oliwki przekrawamy na pół i rozrzucamy po wierzchu sałatki.
Bazylię drobno siekamy i posypujemy nią sałatkę.
Do małego słoiczka z zakrętką wlewamy ocet, musztardę, oliwę, sól, pieprz i cukier. Słoiczek zamykamy i energicznie nim potrząsamy do uzyskania jednolitego sosu.
Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation