Kuchnia

Przepisy

rozczochrane okruszki: Ciasto serowe bez sera - torcik serowy.

Składniki:
biszkopty lub biszkopt z 5 jajek
5 jajek
7 łyżek cukru
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
10 jajek
1 szklanka śmietany 18 %
2 litry mleka
250 g masła prawdziwego
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mleka w proszku
2 płaskie łyżki kakao
2 galaretki



Na początku zabieramy się za masę czyli gotujemy 2 litry mleka, jajka miksujemy ze śmietaną i powoli wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszamy ja to robiłam rózgą. Wszystko gotujemy około 5 minut pamiętając by mieszać, aż utworzy się twarożek. Jeszcze gorące odcedzamy na sitku wyłożonym gazą, i zostawiamy do wystygnięcia.
Rozpuszczamy galaretki u mnie truskawkowa i agrestowa, każdą oddzielnie według przepisu na opakowaniu.

Możemy użyć gotowych biszkopcików, lub tak jak ja upiec biszkopt i go przekroić.
Na biszkopt ubijamy białka z cukrem na sztywno dodajemy żółtka mieszamy, następnie mąkę i proszek do pieczenia, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.
Jak twarożek jest już wystudzony ucieramy masło z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy twarożek, następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie ucieramy.


Naszą masę dzielimy na połowę do jednej dodajemy kakao. W dużej blaszce w której piekł się biszkopt, układamy jedną część biszkoptu, nasączamy go galaretką, na to masa kakaowa, następnie następna część biszkoptu również nasączonego i biała masa. Na wierzch wylewamy drugą galaretkę lekko już skrzepniętą. Całość wkładamy do lodówki by dobrze schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation