Design

SMAROWIDŁO

Pasta - królowa karnawału! | Smaki | VU MAG
Pasta z wędzonej ryby i awokado

200g wędzonej ryby
1 dojrzałe awokado
1-2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
1 łyżka jogurtu naturalnego
sok z cytryny
pół pęczka koperku
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Rybę i miąższ z awokado rozdrabniamy widelcem.
Dodajemy chrzan, jogurt naturalny, sok z cytryny, posiekany koperek (lub pietruszkę) i doprawiamy solą i pieprzem.
Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Pasta z czarnych oliwek i anchois

150g czarnych oliwek
6 filetów anchois w oliwie
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką pastę.
Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Pasta z mrożonego groszku

200g mrożonego groszku
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki startego sera typu parmezan
pół pęczka natki pietruszki
sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz

Groszek gotujemy we wrzątku przez 2 minuty i odsączamy. Wodę wylewamy.
W blenderze umieszczamy wszystkie składniki (oprócz sera) i miksujemy na gładką pastę.
Dodajemy parmezan, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Pasta z gotowanych buraków
na podstawie książki 'Jerusalem' Ottolenghi i Tamimi

2 duże ugotowane buraki (500g)
3 duże ząbki czosnku
pół małej papryczki chilli, wypestkowanej
250g jogurtu naturalnego
6 daktyli bez pestek
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól
świeżo mielony pieprz
posiekane orzechy włoskie
miękki kozi ser lub ser typu feta

W blenderze umieszczamy buraki, daktyle, chilli, czosnek oraz jogurt i miksujemy na gładką pastę.
Przekładamy do miski i dodajemy oliwę, sól, pieprz i sok z cytryny.
Pastę z wierzchu posypujemy orzechami i pokruszonym kozim serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation