Kuchnia

Le Likieeeer

Likier truskawkowy


Składniki:

*500 g truskawek
*400 – 500 ml wódki (zależnie od gustu i potrzeb, u mnie – 400)
*500 - 600 g cukru (zależnie od smaku i słodkości samych truskawek)
*500 ml wody

Sposób przygotowania:

1.Truskawki myjemy, obieramy, osuszamy. Można pokroić je na mniejsze cząstki.
2. Zalewamy je alkoholem. Zakręcamy szczelnie słój. Odstawiamy go na 4 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce (może być do lodówki). Jeżeli zamierzamy całość aromatyzować wanilią możemy włożyć do środka rozkrojoną laskę i ziarenka. Co kilka dni potrząsamy słoikiem.
3.Po tym czasie przygotowujemy syrop cukrowy. Zagotowujemy wodę z cukrem, doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Zalewamy nim truskawki z alkoholem. Odstawiamy na 24 h.
4. Filtrujemy całość przez sitko lub gazę. Przelewamy do butelek.
*połowę trunku przed połaczeniem go z syropem wymieszałam właśnie z syropem z kwiatów czarnego bzu. Drugą jak opisane powyżej.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation