Kuchnia

lubi pływać

Ryba zapiekana z pietruszkowym pesto - przepis
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ryba-zapiekana-z-pietruszkowym-pesto

Nasze ryby takie jak dorsz, pstrąg, sandacz, łosoś czy okoń doskonale pasują do tak zwanego „polskiego” (czyli pietruszkowego) pesto. Zapiekana pod ziołowym sosem ryba jest bardzo aromatyczna i do tego niezwykle łatwa do przyrządzenia. Zrobienie pesto trwa 5 minut, resztę zrobi za nas piekarnik. Pesto możemy oczywiście przygotować wcześniej, a rybę zapiec dopiero przed podaniem.

Składniki:

4-6 porcji filetów z dowolnej ryby
1 bardzo duży pęczek natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
ok. 40 g sera bursztyn
3 łyżki płatków migdałowych + 1 do dekoracji
1 łyżka soku z cytryny
7 łyżek oleju rzepakowego
ok. 2 łyżki bułki tartej
sól, świeżo zmielony pieprz

Rybę myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Solimy i pieprzymy z obu stron. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy. Do blendera lub malaksera wkładamy: umytą natkę pietruszki, obrany ząbek czosnku, kawałek sera oraz płatki migdałowe. Dodajemy sok z cytryny i dużą szczyptę soli. Włączamy miksowanie i stopniowo wlewamy olej rzepakowy. Miksujemy przez 2 minuty. Pesto powinno być dość gęste. Jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy dodatkową łyżkę migdałów, jeśli zbyt gęste – dodatkową łyżkę oleju. Na każdym kawałku ryby rozsmarowujemy grubą warstwę sosu. Posypujemy tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy płatkami migdałowymi. Ryba z pesto świetnie pasuje podana na kaszce kuskus lub pieczonych warzywach. Ja przygotowałam okonia na kuskusie wymieszanym z groszkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation