Kuchnia

SWEET but still FIT

Domowe Wypieki » Ciasto jaglane z jabłkami, cynamonem i orzechami (bezglutenowe)

Składniki

- 140 g kaszy jaglanej
– 1,5 szklanki wrzącej wody (do gotowania kaszy)
– szczypta soli
– 30 ml oliwy
– 3 jajka
– 1 – 3 łyżki cukru (u mnie ksylitol – cukier brzozowy)
– 1 łyżeczka kakao
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
– 200 g jabłek (waga po obraniu)
– 30 g rodzynek (pokorojonych na mniejsze kawałki)
– 30 g dowolnych orzechów (u mnie włoskie i laskowe)
– 2 łyżki wiórek kokosowych
Przepis

Kaszę opłukać dokładnie dwa razy w zimnej wodzie, w ten sposób nie będzie goryczy. Do garnuszka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 15 minut do miękkości (cała woda powinna odparować). Przestudzić.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Kaszę, oliwę, jajka, cukier, kakao, cynamon i proszek do pieczenia przełożyć do naczynia i zmiksować blenderem (można również malakserem) do połączenia się składników. Dodać jabłka, orzechy i rodzynki, wymieszać łyżką. Płaską formę o wymiarach 17 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Podawać pokrojone na kwadraty. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation