Kuchnia

ZUPY

zupa ogórkowa

Składniki:

ok. 1-1,5 l bulionu
4-5 ogórki kiszone (w zależności od wielkości) lub przecier ogórkowy
3 ziemniaki
1 marchewka
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany 18% (w temp. pokojowej)
sól, pieprz do smaku

Do gorącego bulionu w pierwszej kolejności dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, ziele oraz liść laurowy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie, dodajemy ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach (najlepiej, jeśli będą to domowe ogórki kiszone lub przecier ogórkowy). Ilość ogórków zależy też od naszych upodobań. Ja lubię bardzo kwaśną ogórkową, więc ilość u mnie jest dosyć duża.
Pamiętajmy, że przecier lub ogórki dodajemy po ziemniakach, gdyż w przeciwnym razie ziemniaki nie zmiękną. Całość chwilkę gotujemy. Wyłączamy. W kubeczku mieszamy śmietanę, mąkę i odrobinę zupy. Wlewamy do zupy (niekoniecznie wszystko). Gotujemy.
Podajemy ze świeżym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation