Kuchnia

pieczone

libańskie pierożki ze szpinakiem

Składniki:

- 0,5 kg mąki

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka soli

- 20 g świeżych drożdży

- 100 ml oleju

- 200 ml wody

Na farsz:

- 0,5 kg świeżego szpinaku

- 1 cebula

- sumak (jeśli nie mamy, można zastąpić cytryną) – do smaku

- sól, pieprz

- olej

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.

W tym czasie na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy posiekany szpinak i przyprawiamy sumakiem lub sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy posypanej mąką i wycinamy z niego kółka. Na każde kółko ciasta nakładamy płaską łyżeczkę farszu i zaklejamy (ja sklejałam “na trzy”). Układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia.

Gotowe pierożki pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20-25 minut (aż się lekko zrumienią).

Tak jak pisałam – najlepiej smakują na ciepło!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation