Design

Design

Torcik ORBITA

Składniki na biszkopt makowy:

- 3 jaja

- 3 łyżki mąki

- 3 łyżki cukru

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 40 g suchego maku

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wsypać mak, wymieszać. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Można dowolnie naponczować.



Składniki na biszkopt jasny:

- 2 jaja

- 2 łyżki mąki

- 2 łyżki cukru

Upiec jasny biszkopt w takiej samej blaszce jak biszkopt makowy.



Składniki na masę budyniową:

- 2 szklanki mleka

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

- 2 łyżki cukru

- 200 g masła

- 2 łyżki cukru pudru

Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń.



Składniki na masę truskawkową:

- 500 g truskawek + 1/2 szklanki wody

- 1 galaretka truskawkowa

- 1 budyń śmietankowy + 1/4 szklanki wody

- 1/2 szklanki cukru

Truskawki zagotować z cukrem i 1/2 szklanki wody, rozdrobnić na miazgę, wsypać suchą galaretkę, wymieszać.

Budyń rozprowadzić w 1/4 szklanki wody, wlać do masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia, wystudzić.



Przełożenie:

Biszkopt makowy - masa budyniowa - masa truskawkowa - masa budyniowa - biszkopt jasny - masa budyniowa - masa truskawkowa - masa budyniowa - biszkopt makowy - masa budyniowa - truskawki do dekoracji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation