Inne

Bože Narodzenie

Makowiec z bakaliami na kruchym cieście

Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g masła
180g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
180-200g cukru pudru
3 łyżki płynnego miodu
4 łyżki bułki tartej
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
500g maku
2 jajka
4 białka
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Polewa:
200g białej czekolady
100ml śmietanki 30% lub 36%
Dodatkowo:
około 400-450g kandyzowanych owoców (ananas, papaja, kokos)

1. Mak zalać gorącą wodą, zagotować. Ogień zmniejszyć na najmniejszy i gotować przez około 15 minut. Następnie odcedzić. Jak mak trochę przestygnie, zemleć go 2 razy.

2. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto (jeśli będzie za suche, dodać jeszcze trochę śmietany). Ciasto zawinąć z folię i wstawić na 30 minut do lodówki.

3. Blaszkę o wymiarach 25x40cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaszkę można posmarować najpierw masłem i dopiero wtedy wyłożyć papierem, będzie dobrze przylegał). Schłodzonym ciastem wyłożyć spód blaszki i ponakłuwać je widelcem.

3. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na jasną kremową masę. Dodać miód, aromat i wymieszać mikserem. Następnie dodać mak, bułkę tartą, kandyzowaną skórkę i dokładnie wymieszać łyżką.

4. Białka ubić na sztywną pianę i dodać je do maku, wymieszać delikatnie łyżką.

5. Masę makową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Polewa:
6. Śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.
Gotową polewą polać wierzch makowca i posypać kandyzowanymi owocami (lekko docisnąć).

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation