Kuchnia

FOOD

Lebkuchen, pierniczki
Porcja na ok. 30 sztuk:

250 g mąki pszennej,
85 g zmielonych migdałów (na mąkę) - ja przemieliłam płatki migdałowe,
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
200 ml płynnego miodu,
85 g masła,
pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - dałam 100 g skórki pomarańczowej i otartą skórkę z 1 cytryny

Lukier:

2 szklanki cukru pudru,
kilka łyżek gorącej wody

Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce. W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać, by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje). Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczyć trochę mokrą łyżką - ja nie spłaszczałam a pierniczki same się trochę "rozlały". Piec w temperaturze 180ºC przez 15 min. Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia.

Lukier: do cukru pudru wlewać powoli wodę, cały czas mieszając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation