Kuchnia

przepisy konkretne

ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU - Przepisy Joli

Składniki:

500 g filetów śledziowych
sok z 1 cytryny
80 – 100 ml oleju
2 – 3 cebule
0,75 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
100 – 150 g rodzynek
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki sosu paprykowego tabasco
1 płaska łyżeczka cukru

Wykonanie:
Śledzie płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy 2 – 3 godziny, ponownie płuczemy pod bieżącą zimną wodą i odstawiamy do osiąknięcia. Skrapiamy obficie sokiem z cytryny i odstawiamy na min. 3 godziny do lodówki.
Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć przez 15 minut, następnie dokładnie odsączyć na sitku.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, na oleju. Gdy zacznie się złocić dodajemy koncentrat pomidorowy połączony z przecierem i ketchupem, i stale mieszając przez 2 – 3 minuty. Dodajemy sparzone rodzynki i jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu (1 – 2 minuty). Zestawiamy z ognia. Dodajemy sól, cukier do smaku i sos tabasco.
Śledzie kroimy w paski (ok. 2 cm) i układamy warstwami w słoiku na przemian z zalewą. Tak przygotowane wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Najlepiej smakują po dwóch dniach trzymania w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation