Kuchnia

Kuchnia

Ciasto Góra Lodowa


Składniki:
na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 lyżki kakao
cukier waniliowy

Białka ubić z cukrem i żółtkami na puch. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w 175*C.

na poncz:
1/2 szklanki herbaty
kieliszek rumu lub wódki
na krem I:
opakowanie kremu do karpatki
700 ml mleka
100 g masła

Krem przyrządzić według przepisu na opakowaniu.

na krem II:
250 g masła
1 szklanka cukru
1/2 szklani wody
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
2 łyżki kakao
paczka okrągłych biszkoptów

Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. ( będą dość płynne)

składanie ciasta:

Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation