Kuchnia

muffinki, babeczki

Składniki na ciasto drożdżowe (10 babeczek):

230 g mąki pszennej tortowej
14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
125 ml mleka (pół szklanki)
2 duże żółtka
50 g cukru
50 g masła, roztopionego
16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)

Ponadto:

10 truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotować formę do muffinek - gniazda wysmarować masłem i oprószyć mąką; nadmiar mąki strzepać.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 10 części, każda o wadze około 50 g. Formować okrągłe kulki, lekko spłaszczyć, na środku ułożyć truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej i zamknąć wokół niej ciasto. Włożyć do foremki na muffinki, łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).

Po wyrośnieciu babeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wyjąć, przestudzić w foremce, następnie na kratce.

Kruszonka:

50 g masła
60 g mąki pszennej
50 g cukru

W małym garnuszku roztopić masło. Dodać pozostałe składniki i wymieszać/wyrobić między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodać łyżkę mąki więcej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation